сряда, 4 декември 2024 г.

ХАСКОВСКИ ЦВЕТНОГЛАВ ГЪЛЪБ (КАРАБАШ) 0991

 ХАСКОВСКИ ЦВЕТНОГЛАВ ГЪЛЪБ (КАРАБАШ) 

0991


ПРОИЗХОД - За тази порода има дани от края на деветнадесети век

ОБЩА ХАРАКТЕРИСТИКА - Гълъб  с характерна шарка и акробатични умения

ФОРМА - Средно дълга 

ГОЛЕМИНА - Средно гоям

СТОЙКА - Средно висок. Носи крилете си под опашката

ПОЛОЖЕНИЕ НА ТЯЛОТО  - Леко полегато

ГЛАВА - Продълговата с равно теме. С заоблено теме с лек стоп. С качул който е високо поставен  надвишаващ темето

ОЧИ - Светли с розов оттенък

ПЕРИФЕРИЯ НА ОЧИТЕ - Цвета е светъл. Структурата е фина, едноредова

ЧОВКА - Дълга, масивна, права. Леко наклонена. Линията е през долната част на окото. Цвета е светъл, допуска се тъмен връх при черните и сивите гълъби

ГУША - Пълна

ШИЯ - Средно дълга, средно дебела. Преминава плавно в гърдите

ГЪРДИ - Средно широки

КОРЕМ - Кръгъл

ГРЪБ - Средно широк, дълъг и плосък

КРИЛА - Дълги и тесни. Носят се под опашката. Перата са дълги и тесни

ОПАШКА - Леко дъговиднна с 14-16 пера. Широка максимум колкото гърдите. Малко над линия на гърба

КРАКА - Средно високи, широко поставани с лека чупка. Без оперение

ОПЕРЕНИЕ - Гладко, прилепнало

ЦВЯТ И ШАРКА - Цвета е сив, черен, червен, жълт и опушено сив. 

Главата е цветна, както и предната част на качула. Има бял гердан който е широк и включва задната част на качуала. Бели са гърдите и корема. Щитовете на крилата са цветни, като рамената са напръскани в бяло. В горната част на крилата има две симетрични бели ленти които са свързани с крилата. Те са разделени от цветна лента на гърба, която се слива с кръста, Гърба и опашката също са цветни. От 4 до 6 от първичните махови пера на крилата са цветни, а останалите са бели. Вторичние махови пера на крилата са цветни.



ГРУБИ ГРЕШКИ : 

Плоско теме и тъмен клюн 

Бели крайни махови и опашни пера 

Цветни пера по гердана и корема 

Бяло по кръста 


ОЦЕНЯВАНЕ : 

Общо състояние, стойка, положение 

Цвят и шарка 

Форма на главата 

Човка 

Цвят на очите и околоочие


РАЗМЕР НА ПРЪСТЕНА 7 мм     


Няма коментари:

Публикуване на коментар