петък, 15 ноември 2024 г.

ПЛОВДИВСКИ ГЪЛЪБ 1033

 ПЛОВДИВСКИ ГЪЛЪБ

1033


ПРОИИЗХОД - Формиран е през началото на двадесети век от местни гълъби. В селекцията са участвали гълъби от породите Бял Люляк и Софийски донек

ОБЩА ХАРАКТЕРИСТИКА - Гълъб с характерна фигура и глава

ФОРМА - Тясна, дълга и висока

ГОЛЕМИНА - Средно голям

СТОЙКА - Висок. Носи крилата си над опашката

ПОЛОЖЕНИЕ НА ТЯЛОТО - Изправено

ГЛАВА - Продълговата, извита, клиновидна и заоблена. Без качул

ОЧИ - Перлени със средни зеници

ПЕРИФЕРИЯ НА ОЧИТЕ - Цвета е светъл. Фина, двуредова

ЧОВКА - Средно дълга, масивна, леко извита. Заоблена като продължение на извивката на главата. Без качул

ГУША - Прибрана

ШИЯ - Дълга, тънка, елегантна. Близо до линията на краката

ГЪРДИ - Тесни, дълбоки, издигнати

КОРЕМ - Кръгъл

ГРЪБ - Тесен, дълъг. Леко изпъкнал

КРИЛА - Дълги, тесни. Носят се над опашката. Перата са дълги и тесни

ОПАШКА - Дълга, тясна, права с 12 пера

КРАКА - Дълги, изправени, успоредни. Тясно поставени на ширината на тялото. Без оперение

ОПЕРЕНИЕ - Гладко, прилепнало, лъскаво

ЦВЯТ И ШАРКА - Цвета е черен, червен, жълт. Шарката е в упоменатите цветове. 

Белокрайни - От 4 до 7 първични махови пера на крилата са бели. 

Двуцветни (акмани)  - Главата, вратът, гърдите, гърбът, кръста и опашката са цветни. Бели са корема, крилата, има петно под клюна до средата на шията и до под окото без да го докосва


ГРУБИ ГРЕШКИ : 

Широка глава, прекъсване на овала на главата 

Права или къса човка 

Хоризонтална фигура 

Всички отклонения на стандартните шарки


ОЦЕНЯВАНЕ : 

Обща състояние, стойка, положение 

Форма на главата, човка 

Цвят и шарка 

Цвят на очите и окоочието 


РАЗМЕР НА ПРЪСТЕНА 7 мм  


Още по темата :

https://emil-galabi.blogspot.com/2023/03/blog-post_45.html

https://emil-galabi.blogspot.com/2023/03/blog-post_53.html

https://emil-galabi.blogspot.com/2023/03/blog-post_16.html

http://emil-galabi.blogspot.com/2025/02/blog-post_27.html

 

 Група на породата в интернет 

https://www.facebook.com/groups/512644836578467


Няма коментари:

Публикуване на коментар