четвъртък, 28 април 2016 г.

тренировки в полет

тренировки в полет

 Тренировките в полет на гълъбите се провеждат с цел да се развият и усъвършенстват техните летателни качества : продължителност, височина и стил на полета. При спортните гълъби тренировките са насочени за преодоляване на големи разстояния за най - кратко време, развиване на голяма линейна скорост, отлична ориентация и безпогрешно завръщане у дома.

 Тренировките на летачите се извършва с цел усъвършенстване на летателните им качества, като височина и продължителност на полета, същото така се държи и стила на самия полет. При високо-летящите гълъби тези качества се явяват природни, но това съвсем не означава, че те се проявяват винаги и сами по себе си. Който си мисли така го очаква голямо разочарование. В някои от случаите се получават и неприятни ситуации, гълъби които знаем ,че летят много добре когато попаднат на неподходящо място резултатите им са незадоволителни - това зависи само от стопанина и от условията при които отглеждат самите птици. Много важни са и правилните тренировки. Тренировките започват не по-рано от двумесечна възраст, когато гълъбите сами почват да кацат на покрива на гълъбарника, оглеждат се, изучават околната среда, прелитат около мястото на което се отглеждат. Когато младите гълъби се "изтърват" и заниманията с тренировките започнат по-късно, тогава по-трудно ще приучим птиците да се вдигат. Не трябва да веднага да заставяме младите гълъби да летят високо, трябва да им дадем възможност да укрепнат иначе може да се загубят или да кацнат на съседната къща или на някое дърво. Веднъж научили са така те може да не отвикнат или още по лошо да научат и други гълъби да кацат там където не трябва, а да се отучат от този вреден навик е почти невъзможно. При такива ситуации най-добре е да се разделим с такива гълъби.


 Първия полет на младите гълъби е препоръчително да се проведе заедно с възрастни такива. Опитните един-два гълъба трябва да са с правилен стил на полета, но трябва също и да не са от най-добрите летци за да може младите птици да направят цялата тренировка в екип. Това може да се повтори 3 - 4 пъти и след това младите гълъби могат да се пускат вече с отбора в който ще участваме в състезанията.


стила на полет на гълъбите бива прост, кръгов на фиг. (a) и фиг.  (b) и фигурен на фиг.  (c) с превъртания през глава и крило


 Младите гълъби може да се тренират докато започнат да сменят "бебешката" си перушина с постоянна.  Когато гълъбите си сменят перата (линеят) не трябва да "пъдят" и чак когато възстановят оперението си може да продължим с полетите. Често младежите летят и по време на смяната на перат, но това не трябва да го правим, добре е да им дадем на спокойствие да излинеят и чак тогава да продължим с полетите. Тогава гълъбите ще са по-уверени и ще летят по-добре. 



 Старите гълъби е добре да се тренират през средата на Април. Ако гълъбите не са пускани през зимата да летят те стават мързеливи и да се пускат веднага в тренировки не е препоръчително. Трябва да им са даде време да се "разкършат" поне седмица, а може и до десетина дни, като се пускат да се разхождат на воля. След това вече можем смело да ги "пъдим" в полет, дори в повечето случаи самите гълъби започват да си търсят летенето. Когато птиците са готови, гълъбите започват да се тренират, но важно условие е да започнем с тези които са най-леки и които имат влечение за полет. Винаги има такива гълъби които влизат по-бързо във форма, именно с тях трябва да започнем тренировките и към тях постепенно да добавяме следващите. След седмица до десетина дни можем вече да тренираме цялото ято.  За препоръчване е края на състезателния период завършва когато започне общото годишно линеене

 Отлични резултати при полетите може да се получат, ако гълъбите се отделят в отделни помещения и преминат на специален режим на отглеждане и хранене. Опита показва, че не можем да отглеждаме гълъби за развъждане и същевременно да ги тренираме за висок и продължителен полет - резултатите не са задоволителни нито в едното нито и в другото направление. Гълъбите които мътят и отглеждат своите малки искат спокойна обстановка и усилено хранене, а ако и същевременно се тренират полетите им отнемат много енергия и не винаги им позволяват да хранят пиленцата на време. В резултат малките са недохранени и израстват слаби, а възрастните гълъби се изтощават и нямат пълната сила за полет. Ако не се отделят гълъбите за тренировка може да им се даде възможност да изкарат да 1 - 2 ранни (зимни) люпила и след това да почнат да се пъдят и да не се използват повече за развъждане до смяната на перата. Има и друга възможност  едновременно да пъдим гълъби и да ги използваме за развъдни семейства, това може да се случи ако птиците не летят повече от 1 - 2 часа и това задоволява гълъбъвъда, но ако се стремим към продължителни полети 5-6-7-8 часа и повече тогава трябва да ги тренираме и да ги отглеждаме при специален режим и да не допускаме да ги използваме за родители. 

 Тренировките на гълъбите трябва да бъдат регулярни по едно и също време и обезателно  преди хранене. Това ще приучи гълъбите към определена дисциплина и системност и по този начин те с охота търсят летенето и дори в повечето случаи сами се вдигат когато ги пуснем на покрива на гълъбарника. Нахранените гълъби летят тежко, не охотно и не продължително. Птиците които използваме за полет не трябва да бъдат прехранвани, защото по време на самите тренировки това им тежи. Летците трябва винаги да са в отлична спортна форма : леки, подвижни, енергични, а всичко това зависи от правилното хранене и отглеждане и системата от тренировки. Когато се случи гълъбите да са "тежки" в следствие на системно преяждане трябва да вземем своевременни мерки, това не означава, че трябва да ги държим гладни, а да ги храним с по-леки храни като просо и ечемик например. След като коригираме количеството и състава на храната и след 2 - 3 седмици системни тренировки гълъбите влизат в своята оптимална форма и започват да летят уверено и енергично. Не трябва да стигаме и до другата крайност, птици подложени на системен глад също не трябва да се използват за полет у изтощените гълъби също няма сили за добър полет.



Старазагорски бели високолетачи в полет





гълъбите на Вълчо Иванов от Стралджа
гълъб в полет на Вълчо Иванов (Кундака)  


















 Кога и по колко пъти на ден се гонят гълъбите зависи от годишните сезони, състоянието на птиците и възможностите на гълъбовъда. Пролетта, есента и зимата гълъбите може да се пускат в полет по преценка на самия треньор, обезателно в един и същи час. Лятото най-добре е птиците да се пускат рано сутрин или вечер когато спадне горещината. Лятото е по-добре гълъбите да се "пъдят" сутрин за да имат време да се приберат в гълъбарниците си, когато птиците се пускат след обед могат да останат да летят в тъмната част на денонощието (да замръкнат) и това много често води до тяхното загубване.

 Някои породи гълъби (типлерите) практикуват и нощни полети, но към това те трябва да са подготвени предварително. Тази подготовка се състои в това гълъбите няколко вечери трябва да се оставят на покрива до тъмно, а после да им се даде възможност да влязат в гълъбарника на електрическо осветление. Приучването има към това става като ги пускаме не много дълго време да похвърчат. Когато те привикнат към такива необичайни условия, можем да престъпим към тренировки в тъмната част на денонощието. При това отделени гълъбовъди научават своите птици да стоят на покрива осветен от електрически лампи цяла вечер, а когато птиците са приучени могат да летят до сутринта благодарение на това, че утрото през лятото настъпва рано. 

 По колко пъти могат да се гонят гълъбите на ден и кога да им се дава време да се възстановят зависи от продължителността на полета и състоянието (формата) на самите птици. При продължителност на полета 1 - 2 часа гълъбите могат да се вдигат по два пъти на ден (сутрин и вечер) и се хранят след тренировка, при средна продължителност на полета 3 - 4 часа е достатъчна само една тренировка с хранене след полета. Когато полетите станат продължителни се провеждат 2 - 3 пъти в седмицата, а когато станат с времетраене 6 - 8 часа гълъбите трябва да имат време да се възстановят до следващата тренировка 1-2-3 дни за всяка птица това е индивидуално и  е по преценка на треньора. Птиците трябва да се хранят след полета, а в свободното от време полети в късно на деня време, трябва да се има в предвид, че от гълъби с продължителен полет не можем да имаме малки по това време. За съхраняване на правилния стил на полет е необходимо да се тренират гълъби от една порода и с еднакъв стил на летене. Може да се тренират птици от разни породи, но с еднакъв или близък стил на летене. 

 Много е важно за успех при полетите да се направи правилен подбор на птиците в ятото трябва да има един, два гълъба с особено високи летателни качества. Те се явяват като лидери на сформираното ято и водят след себе си цялото ято и така допринасят за добрите полети на останалите гълъби които тренираме. Съставянето на ятото зависи от вкуса на самия гълъбовъд, количеството на птиците за трениране и техните летателни качества. Едни обичат да отглеждат и тренират големи ята, а други харесват отбори от 4 - 6 птици. Трябва да се има в предвид, че при големите ята се постига много трудно добри полети поради усложненията които създава големия брой птици (трудно се следят птиците в многобройно ято, всички гълъби трябва да са в оптимална форма, здравен статус и други). Винаги се намират гълъби които не са в настроение за полет и така провалят полета и на останалите птици от ятото. В големите стада това е трудно и не винаги може да се забележи на време. Съвсем друго е когато тренираме гълъбите в отбори с по малко птици, така по-лесно можем да ги следим и управляваме и е по вероятно да постигнем добри резултати. Затова не трябва да се тренират повече от 12 - 15 гълъба в ято и то при условие, че всички са проверени летци.

 Гълъбовъда е длъжен да следи за летателните качества на своите любимци и във всеки момент да знае тяхното физическо състояние. Никога не трябва да се "пъдят" болни или не възстановени птици. Също така не трябва да се "гонят" и гълъби които ще снасят скоро, това може да се познае много лесно тези птици държат крилата и опашките си отпуснати и в повечето случаи дишат тежко. Не трябва да се тренират гълъби в първите 3 - 4 дена от снасянето на яйцата и 1 - 2 дена след излюпването на малките пиленца. Най - добре е гълъби които ги стопанисваме за развъждане въобще да не се използват в тренировките за продължителен полет. Такива гълъби няма да имат време за почивка и възстановяване и много грижи свързани с отглеждането на своите малки.

 Полета на гълъбите силно зависят от сезонните условия и климата, най-добрите летателни качества ги показват в родните си места или много близки по релеф и атмосферни дадености. Много често се случва отлични летци преместени в друго населено място което се отличава съществено по релеф и климатични условия никога да не могат да покажат пълните си летателни качества.

 Дъжда, снега, силния вятър, високата влажност на въздуха, низкото атмосферно налягане се оказват неблагоприятни за добрите резултати при полет. Когато времето е неблагоприятно не трябва да се "гонят" гълъбите защото птиците няма да могат да направят правилен по стил и продължителност полет, а и при тези условия най-лесно се губят.

 За високо-летящите гълъби особено значение има вятъра и възходящите потоци на въздуха при такива условия птиците летят с желание, бързо набират височина и могат дълго да се задържат в небето. 

 Написаното до тук са общи положения при които трябва да тренираме своите високо-летци. На тази основа може да стъпи всеки гълъбовъд който се занимава с породи гълъби за летене и да си създаде своя методика за тренировки като заедно с това се отчита летателните способности на птиците, породата и не на последно място възможностите на самия треньор. Трябва да се има в предвид, че всеки по различен начин се грижи за своите любимци.

 Тренировките на гълъбите за летене не са просто занимание, нужен е определен опит, настойчивост и регулярни занятия  с птиците за усъвършенстване на летателните способности.  При спазването на тези условия може да се добият стабилни и отлични резултати които неминуемо водят до удовлетворение от полета на своите питомци.     

  

4 коментара:

  1. След полет от 8-10 ч.веднага ли трябва да се хранят или да мине известно време?

    ОтговорИзтриване
  2. Аз ги оставям да починат поне около половин час и тогава им давам достъп до храна и вода. Храната трябва да е пълноценна за да може птиците да се въстановяват колкото се може по бързо и качествено.

    ОтговорИзтриване
  3. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  4. Доста точна и изчерпателна информация.Голям плюс за старта на младите гълъбовъди!

    ОтговорИзтриване