четвъртък, 21 април 2016 г.

мътене и отглеждане на малките гълъбчета

мътене и отглеждане на малките гълъбчета


 Както вече споменахме гълъбицата снася яйцата през интервал от близо денонощие и почти винаги започва да мъти още при първото снесено яйце. При това положение излюпените гълъбчета ще са с разлика с един или два дена. Първото излюпено гълъбче ще се различава в ръст и развитие от второто, в резултат на това второто ще е слабо и недохранено, а по някога и може и да загине. За да не случва това, трябва първото яйце веднага след снасянето да се отстрани и да го заменим с изкуствено (гипсово или пластмасово). Когато бъде снесено и второто яйце вече можем да върнем и първото, така гълъбчета ще се излюпят и развият еднакво. Трябва да осигурим пълно спокойствие на гълъбите родители при мътенето на яйцата.

 Практиката показва, че гълъбите не познават яйцата си и ние може да използваме това като подлагаме яйца на други семейства гълъби. Важно е да се знае, че разликата между подлаганите яйца не трябва да е повече от 1-2 дни. Това много често се използва при развъждането на ценни породи гълъби, яйцата се подлагат под така наречените ''храначи'' които се отглеждат специално за тези цели. Датата на второто снесено яйце трябва да се отбелязва и да се води на отчет. От тази дата на снасяне се отчита периода на мътене който е средно около 18 дена. След 5-6 ден може да се провери дали яйцата са оплодени. Това става много лесно и не са нужни никакви специални умения и пособия. Трябва само внимателно да вземем яйцето от полога между палеца и показалеца и да погледнем през него срещу електрическа лампа. Ако яйцето е оплодено в него се забелязва малко петно (зародиша) а около него е изпъстрено със червеникави жилки, това е първия признак, че с яйцето всичко е наред. У такива яйца след шестото денонощие черупката сменя цвета си от първоначалният си бледо-матов към сиво-оловен или даже с гълъбов отенък. Не оплоденото яйце си остава в своя първоначален вид (прозрачно) и по повърхността на  черупката се наблюдават много грапавини. Яйца със загинали зародиши придобиват тъмно-синкав отенък. Случва се по някога само едното яйце да бъде оплодено при това положение може яйцето да се остави да се излюпи или да се подложи на приемно семейство гълъби, но това може да се направи ако съвпадат датите на снасяне на чифтовете.


 Проверката на яйцата се прави с цел гълъбите да не стоят на празно на неоплодени яйца. Това ни спестява време и нерви през развъдния сезон. 

 Опита на руските гълъбовъди показва, че можем да съхраняваме гълъбовите яйца, но при определени условия. Яйцата трябва да се вземат веднага след снасянето от гнездото на гълъбите, така те няма да са замътени което е много важно условие. Яйцата може да се съхраняват при температура между 5 и 10 градуса по Целзий, препоръчително е да се са в тъмно помещение при влажност 70-75 % в кутийка с вата или пресят ситен пясък. При такива условия яйцата могат да се съхранят до 6 - 7 дена и са годни да се подложат. Практически лятото можем да ги съхраняваме в стая, дори някои гълъбовъди ги съхраняват в хладилника 2 - 3 дена. Мътенето на яйцата е отговорност и на двата гълъба от семейството. Женската лежи на яйцата през по-голямото време на денонощието, а мъжкия по обедните и след обедните часове. Гълъбите периодично обръщат яйцата си, при отсъствие на единия от родителите те не изоставят яйцата си (имал съм случаи при загубена женска мъжкия лежа на яйцата си два дена и при завръщането на гълъбицата си измътиха яйцата без проблем). Добре е подлагането (смяната) на яйцата да става в тъмната част на денонощието когато гълъбицата е спокойна в гнездото си.

 Излюпването на малките обичайно е в сутрешните часове. Гълъбчетата чрез човките си пробиват черупката на яйцето на две половини. Те се излюпват дребни, мокри, слепи, покрити с пух, след 6 часа изсъхват на пълно и почва да наднича с глава под гълъба. Първите дни до десетия малките се хранят с каша от гушата на родителите си - "птиче мляко". След десетия ден кашата постепенно се заменя с размекнато зърно и после преминават към хранене както възрастните гълъби. Гълъбите са добри родители. Те се грижат за своите малки с голямо усърдие и упоритост, важно условие гълъбите които са родители да са в отлично здраве.

 Трябва да се отбележи, че докато гълъбчета се хранят с каша от родителите си малките са развиват и растат много добре, дори бурно. Това може да се използва като подлагаме гълъбчета на двойка "храначи" които са измътели 2 - 3 дена по рано. При това положение малките получават повече "каша" и растат по-бързо.

 Самите малки гълъбчета почват да кълват около 19 - 20 дена след излюпването си, като едновременно с това родителите им ги хранят. Често може да се види следната картина в гълъбарника вече порасналото гълъбче да гони родителите си за храна, а те вече да мътят следващите яйца.

 По някога се случва така, че родителите хранят много добре едното гълъбче, а другото остава гладно. При това положение гълъбовъда трябва да се намеси, може да премести изостаналото гълъбче при друго семейство с еднакви на ръст и възраст пиленца, това може да се случи още когато гълъбчетата не са се оперели, след тази възраст родителите почват да разпознават гълъбчетата и не приемат чужди, изхвърлят ги и дори може да се стигне накълваване на малките и още по - лошо смърт. 

  Възможно е да се подлагат 8 -10 дневни гълъбчета под птици които още мътят, това може да се направи когато родителите ги няма в гнездото или се хранят. Обезателно като се поставят малките, яйцата трябва да се вземат. При това положение трябва да се наблюдава как се отнасят възрастните към тях и ако след 2 - 3 минути почнат да ги хранят значи всичко е на ред, но ако почнат да ги кълват гълъбчетата трябва да се отнемат. Случва се по разни причини малките да останат без родители или рано да спрат да ги хранят и тук гълъбовъда трябва се намеси чрез изкуствено дохранване при възможност 2 - 3 пъти на ден. Гълъбчета много бързо привикват към изкуственото дохранване, охотно отварят човките си и храненето не представлява голяма трудност. Когато се случи това гълъбчетата се привързват към гълъбовъда и когато го видят бягат или летят към него и "молят" за храна. Оптималния вариант е да не се заменя напълно храненето на родителите, ако се наложи това трябва да е само в краен случай. 

 На 6 - 8 дневна възраст малките гълъбчета се опръстеняват. Това става като на единия крак се надява родов пръстен с годината на раждане и номера на гълъбчето. Пръстена е паспорта на гълъба, той дава информация за стопанина, дружеството, страната където е произведена птицата. Чрез пръстените се водят племенните книги.

 Поставянето на пръстена става по следния начин, предните пръсти се събират и изтеглят напред и на тях се нанизва пръстена. След това пръстена се плъзга по посока към задния пръст. Така поставения пръстен се изтегля до пръстта който сочи назад през ставата на стъпалото. Ако задния пръст е дълъг и не може да излезе от пръстена се освобождава чрез твърдата част на перо. Това става като пъхнем перото между крака и задния пръст и освободим пръста от пръстена. След това действие завъртаме освободения пръстен на крачето на гълъбчето с цел да проверим дали стои свободно. Трябва да сме сигурни, че пръстена не престяга крака на птицата и е на мястото си, точно над разтворените пръсти. Трябва да се внимава пръстена да не е над лакътната става, ако това се случи просто изтегляме пръстена на долу към пръстите над стъпалото.


нагледно как се опръстенява малко гълъбче
  

 Пръстените биват различни по цвят и размери. Цвета много често зависи от федерацията, клуба или съюза в който участвува гълъбовъда, за всяка година е различен. За всяка порода има определен размер на пръстена който е обозначен в приетия стандарт.

 По време на хранене гълъбовъда трябва де е особено наблюдателен и внимателен. Трябва да се създаде спокойствие на птиците които отглеждат своите малки не трябва да ги гони и безпокои, да ги храни правилно и с разнообразна храна, своевременно да почиства гнездата, да следи за състоянието на яйцата и на малките.

 Успеха и неуспеха в получаване на крепко и здраво поколение зависи не толкова от гълъбите, а в по - голяма степен  от грижите и опита на  самия гълъбовъд.   

 При малките гълъбчета има много твърда режеща точка на върха на клюна. Този "инструмент" съществува при всички видове птици по една единствена причина, без него те просто не се излюпват или се излюпват много трудно с дефекти. Тази точка се явява един вид "отварачка" на черупката на яйцето. 

 При много близкородствено кръстосване или при други генетично заложени грешки един от признаците е омекване или липса на твърда пъпчица на клюна. Когато смъртта на плода вътре в яйцето стане често явление, разгледайте внимателно за липсата на твърда пъпка на клюнчето. Това може да е сигнал за грешка в селекцията. 



                     Снимката и последните два абзаца са предоставени от Данчо Рачев. 


10 коментара:

  1. Здравейте,
    Имам двойка с две гълъбчета на три дни.Женската проявява агресия към мъжкия и не го допуска до малките.Правилно ли е да го отделя?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Млад чифт ли са, и много ми е интересно как са измътили яйцата? Няма смисъл да отделяш мъжкия, наблюдавай ги да не се бият в гнездото, защото тогава има голяма вероятност да смачкат малките. Най добрия вариант да подложиш пилетата на някой друг чифт, а на този да оставиш едно гълъбче от семейство гълъби които не са толкова ценни за теб, за да може да се научат как се отглежда поколение. Успех!

      Изтриване
    2. Благодаря!
      Млади са и двата...Два съкати гълъба (не могат да летят и двата),съм прибрала на балкона. Снесоха и мътиха яйцата като по учебник,но сега женската много кълве и гони мъжкия и ми е жал за него.Иначе малките са с вдигнати главички и жизнени :)

      Изтриване
    3. Този коментар бе премахнат от автора.

      Изтриване
  2. Имам два чифта пощенски смесиха иди счупиха рижата на какво се дължи това младиса

    ОтговорИзтриване
  3. 1 двойка адански гълъби имат малки снесоха пак лежаха 2 дена и оставиха яйцата и не хранят и пилетата.Каква е причината

    ОтговорИзтриване
  4. Здравейте,относно пръстените,не мислих, че има стандарт при поставянето,но като дадох на гълъбодрум ми се изсмяха:Слагат се на десния крак и наобратно,за по-лесно обслужване

    ОтговорИзтриване
  5. няма никакво значение на кой крак се поставя

    ОтговорИзтриване
  6. Имам двойка смеещи се гугутки
    Снасят яйца, обаче не се излюпват малки.
    Четох, но не ми е съвсем ясно как да подготвя мъжкия.

    ОтговорИзтриване
  7. За трети пореден път една и съща двойка снасят по четири яйца нормално ли е това

    ОтговорИзтриване