четвъртък, 16 юни 2016 г.

Хранене на гълъбите. Трябва ли да им се дава сол?

Хранене на гълъбите. Трябва ли да им се дава сол?


 Правилното или както е прието да се казва рационалното хранене има решаваща роля за добър и продължителен живот при гълъбите, тяхното здраве, развитие и изява на своите най-добри природни дадености. Понятието правилно хранене включва  правилното подбиране на състава и количеството на дажбата за дадено денонощие за един гълъб, времето и честотата на даване на храна. По - просто казано това е с какво храним, колко храна даваме, кога и къде храним за да бъдат нашите гълъби здрави, крепки, да имаме хубаво потомство и добри полети.

 Трябва да се отбележи, че храненото на гълъбите е достатъчно подробно разглеждано в гълъбовъдството. Желаещите могат да намерят разнообразна информация в многото издадени книги за гълъби или в специализирани сайтове в интернет пространството. Тук ще използваме опитан на руските гълъбовъди които ще дадат отговори за начинаещите, а именно най-необходимите сведения за  правила на хранене на своите любимци. Трябва да се отбележи, че тези сложни и нежни създания имат високи потребности част от които се явяват и в храненето и тук ще ги опишем колкото се може по-подробно. 


 С какво да храним? Основната храна за гълъбите се явява зърното : ечемик, пшеница, овес (белен), царевица, просо, сурго, грах, леща, фий и други. Рецепти за зърнени смеси за изхранване има много, сега на пазара се предлагат : според сезона на хранене, за спорт, декорация, за отличен изложбен вид и т.н. Най-доброто зърно е това от предната реколта, трябва да се избягва да се дава прясно (свежо). Не трябва да се дава за храна спарено, гнило, мухлясало зърно, също така третирано с препарати. Това може да доведе до отравяне на гълъбите дори може да се стигне до смърт. 

 Ето примерен вариант за на руския гълъбовъд Н. А. Василев : 

 Зимно хранене - ечемик 40%, обелен овес 10%, леща 10%, царевица 10%, слънчоглед 10%, пшеница 20%

 Пролетно-лятно хранене - ечемик 20%, пшеница 20%, овес 10%, царевица 10%, грах 10%, леща 10%, просо 10%, сурго 10%

 Храненето трябва да е съобразено със сезона и физиологическото състояние на гълъбите. В есенно-зимния период (октомври - март) трябва да се добави овес, царевица, грах, а в пролетно-летния сезон - просо, леща.

 Семената от етерично-маслени култури - рапица, лен, коноп, слънчоглед са много вкусни за гълъбите. Те ги изкълвават с охота, но не трябва да се дават в голямо количество, един - два пъти в седмицата и главно през периода на смяна на оперението (линеене). 

 Освен със зърно можем да разнообразим менюто на нашите гълъби със зеленина и минерални добавки. Зелената храна служи за набавяне на витамини и микроелементи. Може да се използва ситно нарязани моркови, зеле, зелен лук, репички, салата, спанак, мокрица, глухарче (радика), детелина и други треви. В зимно време е хубаво да се хранят с покълнат ечемик, който се посява в сандъчета и отгледан на топло в стаята, също така може да се предоставят и листа от репички. Това не трудно да се направи, а ползата е голяма и си заслужава усилията. Лятото е хубаво да се дават различни култури по различно време, тогава и гълъбите могат да получават зеленина чак до есента. Зелените растения трябва да са свежи, защото гълъбите не ядат увехнали. Ако гълъбите имат възможност да излизат на вън свободно, то тогава не е нужно да им се дава зеленина, те сами си набавят нужното.

Не е за препоръчване да се хранят гълъбите с ръж от нея птиците получават диария.

 Минералните добавки са нужни на гълъбите за образуване на костите в скелета, перата, черупките на яйцата и помагат в смилането и усвояването на зърното. Такива добавки се явяват : речния пясък, кредата, костно брашно, стара мазилка и други. Те могат да се дават разделно или смесено. Може да се заливат с вода и от тази смес да се правят мънички късчета които се печат на печката или на слънце и се съхранява на сухо и при необходимост да се поднасят на гълъбите в плитък съд. Минералните добавки трябва да се дават постоянно, особено е важно е да са в състава на дажбата през зимата или при волиерно (без достъп до свободно летене) отглеждане на птиците. Когато птиците се отглеждат свободно, лятото гълъбите сами намират това което им е нужно и даването на минерални добавки отпада. В днешно време има специално приготвени смеси за гълъби с минерални добавки така наречените гритове, които са обогатени и с голям спектър от микроелементи.



минерални добавки обогатени с анасоново масло


 Трябва ли да се дава на гълъбите сол?  Този въпрос няма еднозначен отговор. В по-старите книги се препоръчва даването на сол. Гълъбите го кълват с охота. Много гълъбовъди държат бучка каменна сол в гълъбарниците си или я смесват с минералните добавки. Напоследък изследванията говорят, че солта е вредна за гълъбите, животните и дори за човека (засяга кръвоносната система). За това към солта трябва да се отнасяме много внимателно и най-добре е да не се дава. Много често когато дълго в гълъбарника е нямало сол, при поднасяне гълъбите я изкълвават лакомо и се получават тежки отравяния.

 Вода на гълъбите трябва да се дава ежедневно, когато е горещо е добре да се подменя два пъти на ден. трябва да се стремим водата в гълъбарника винаги да е прясна. Когато е много горещо не трябва да се предоставя за пиене много студена вода, защото гълъбите се напиват със студена вода и могат да настинат и заболеят. Поилките трябва да са поставени така, че всички гълъби да имат свободен достъп до тях за да могат да пият на воля.  

Няма коментари:

Публикуване на коментар