петък, 8 май 2015 г.

Oтглеждане на малки гълъбчета с помощ на гълъбовъда

Oтглеждане на малките гълъбчета с помощ на гълъбовъда 

 Грижата на гълъбовъда трябва да започне още с със снасянето на яйцата, той трябва да отбележи дата на снасяне и дата на излюпване на яйцата. Когато дойде определената дата, гълъбовъда трябва да провери дали и двете яйца са се излюпели. Тази проверка се налага поради това, че често се случва някое от яйцата да се "запече" и малкото да не може да излезе.В такъв случай яйцето се пробива нормално от намиращото се в него гълъбче, но черупката не може да се разполови и пиленцето не може да излезе. Ако на втория ден при проверка се окаже, че "напукването" на яйцето е пак същото, се налага нашата намеса. Яйцето се взима внимателно в ръка и се разширява направения отвор, но малкото гълъбче не се изважда. След това яйцето се поставя пак внимателно в гнездото. В следствие на разширения отвор гълъбчето се излюпва без проблем. Тази "операция" не винаги е успешна, но към нея трябва да се прибягва когато се разбере, че няма друг изход за спасяване на гълъбчето. 

 Ако се излюпи само едното яйце, а другото остане не замътено, то не трябва да се изхвърля още първия ден. Макар и не излюпено, яйцето трябва да се задържи при излюпеното гълъбче  поне още 3 - 4 дни. Това се прави защото при наличие на яйце в гнездото гълъбите стъпват много внимателно и по този начин на малкото гълъбче се осигурява безопасност. Малките гълъбчета трябва ежедневно да се проверяват за да се следи тяхното развитие и при усложнения да се вземат адекватни мерки.



 На 15-16 ден след снасянето на яйцата мъжкия и женския гълъб почват производството на така наречената "каша" за изхранването на малките гълъбчета. С тази "каша" родителите хранят малките първите 8 -10 дни. След това почват да ги хранят с размекната храна. 

захранени гълъбчета на един ден
 Новоизлюпеното гълъбче е съвсем малко, то е с жълтеникава кожа и цялото му тяло е покрито с жълтеникав пух. Първите 5 - 7 дни то е сляпо, но още с излюпването си то е годно да приема храна. При хранене майката или бащата налапват човката на малкото гълъбче и чрез разтръскване на тялото вкарват (повръщат) храна в човката на малкото, което с охота е поема.



гълъбчета на десет дена
 Оперението започва да расте когато гълъбчето навърши 8 - 9 дни. На тази възраст въпреки, че перата не са покарали на пълно, може да се разбере на коя част от тялото какъв цвят оперение ще има. На девет- десет дневна възраст е най-добре да се поставят пръстените. С израстване на малките гълъбчета отличителните белези на породата стават по-изразителни.








 На възраст между 10 - 15 дена в резултат на доброто хранене гушите на гълъбчетата стават големи колкото телата им. Когато малките гълъбчета израснат и нe могат да се задоволят с едно хранене, родителите пълнят своите  гуши и отново я повръщат в човките на малките. Храненето по този начин продължава около 30 - 35 дена. След това малкото почва да се храни самостоятелно. Много е важно по време на този период когато гълъбчето "слезе" от гнездото гълъбовъда да бъде бдителен. Той трябва да следи дали младото гълъбче намира лесно храната  в хранилките и дали има свободен достъп до водата за пиене. За препоръчване е през този период на гълъбчетата да се дават витамини индивидуално.

 Някои гълъбовъди организират така наречените "детски градини"- в района на гълъбарника се монтира просторна клетка в която се поставят вече самостоятелните гълъбчета. Те са изолирани от останалите птици и така по-големите гълъби не могат да ги тормозят (особено по-агресивните мъжки), а в същото време свикват с обстановката в гълъбарника. В клетката се поставят хранилка и поилка специално пригодена за младите гълъбчета.

 Обикновено 15 - 20 дни (може и малко по-късно) след излюпването на малките, женския гълъб отново снася яйца и започва да ги мъти. Снасянето обаче трябва да стане задължително в друго гнездо, защото подрастващите гълъбчета ще пречат за нормалното мътене. През периода когато женския гълъб е снесъл повторно, малките се изхранват най вече от мъжкия гълъб. Той се грижи за тях до изхвръкването им от гнездото.

 Когато малките гълъбчета останат на грижите на мъжкия може им се помага с изкуствено дохранване. Когато преминем на изкуствено хранене можем да използваме PVC бутилка от минерална вода (500 милилитра). Капачката на шишето се пробива и към отвора се прикрепва накрайник дълъг около 5 - 6 сантиметра. Важното е накрайника да е с достатъчно широк отвор за да може сместа която е в шишето да преминава безпроблемно. В самата бутилка се разтваря гранула (една част гранула към три части вода). Добре е сместа да се приготви от предишния ден за да може да се разтвори добре, например ако ни трябва за сутринта е добре гранулата да се смеси с водата още от вечерта. Получава се кашо-образна смес (с гъстота като боза) която е готова за малките гълъбчета. Сместа трябва да се приготвя за едно или най-много за две хранения. Трябва да се избягва да оставя "каша" в шишето, ако това все пак се случи трябва да се съхранява в хладилник плътно затворено. Сместа не трябва да престоява повече от едно денонощие, защото бързо ферментира и губи от хранителните си качества. Когато ще използваме бутилката с готовата смес от хладилника трябва да я затоплим на водна баня до телесна температура. Гълъбчетата не трябва да се хранят със студена "каша" защото простиват, а това води често до фатални последствия.


бутилка 500 мл, капачка с
накрайник и капачка за плътно
затваряне при съхранение

 
капачка с прикрепен към нея накрайник




бутилка с гранула и вода
в съотношение едно към три
бутилка вече с готовата "каша" от
разтворената гранула



















 Когато гълъбите снасят повторно много скоро след излюпването на малките, а те не са напълно израснали, тогава е необходимо яйцата да се отстранят. При това положение родителите събарят недораслите гълъбчета от гнездото без да се интересуват дали могат сами да се хранят или не. Когато това все пак се случи може да дохранваме малките гълъбчета изкуствено, докато станат самостоятелни. Най-добре е яйцата да се "подлагат" под друго семейство гълъби. Най-удачния вариант е женския гълъб да снесе когато малките са отраснали достатъчно. Така, че когато се излюпят новите гълъбчета, първите да не се нуждаят от помощта на родителите си.


клип с дохранване може да се види тук https://www.youtube.com/watch?v=cV_xBgmC9Hw&t=66s

17 коментара:

  1. Аз вземам първото яйце и го слагам когато снесе второто.
    Не ми се е налагало да дохранвам ,но ако ми се наложи на колко
    Часа трябва да им давам храна?

    ОтговорИзтриване
  2. Аз дохранвам само сутрин и вечер и това е достатъчно

    ОтговорИзтриване
  3. Могат ли да се пипат новоизлюпените гълъбчета? Моите са на 7 дена и родителите им ги хранят все още. Те са две. Ако са недохранени, аз как да разбера?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Този коментар бе премахнат от автора.

      Изтриване
    2. Могат да се пипат, но не е за препоръчване. Най-лесно се разбира когато едното гълъбче изостава в растежа от другото. На нахранените гълъбчета гушите им са винаги пълни и не търсят постоянно храна от родителите си.

      Изтриване
  4. Имам двойка гълъби,но те изоставиха яйцето,затова аз го прибрах у дома,вътре в стаята като го увих в топла кухненска хартия. на другия ден гълъбът се върна и снесе още едно/второ яйце и сега само за него се грижи.Въпросъ ми е следния ,при мн добра стайна температура ,може ли да се излюпи яйцето без гълъбицата ? и трябва ли да върна първото яйце на гълъбицата в гнездото й ? искам само да ви кажа че температурите на вън в момента кланят към нулеви особенно нощите.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Този коментар бе премахнат от автора.

      Изтриване
    2. Най-добре е гълъбите сами да измътят яйцата си. Щом гълъба се е върнал и има второ яйце можеш да му върнеш първото и така ще ги измъти и двете.

      Изтриване
    3. Най-добре е гълъбите сами да измътят яйцата си. Щом гълъба се е върнал и има второ яйце можеш да му върнеш първото и така ще ги измъти и двете.

      Изтриване
  5. Днеска намерихме малки гълъбпета. Тяхната майка за жалост е мъртва. Как можем и с какво да ги нахрани. Има ли шанс да оцелеят

    ОтговорИзтриване
  6. С каква гранула се прави сместа?

    ОтговорИзтриване
  7. колеги от къде мога да си взема такъв накрайник за шише

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Можеш да си направиш сам. Трябва ти една капачка и един дюбел осмица.

      Изтриване
  8. Дохранвам 10 дни със спринцовка и на 11 ден гушата на гълъбчето започна да се пълни със въздух как да реша проблема

    ОтговорИзтриване
  9. Най-вероятно те удря трихомонозата. Аз им давам коагато почват да им набиват перата по една четвърт ФЛАЖИЛ и по едни коловит + три-четири дена.

    ОтговорИзтриване
  10. Здравейте, имаме бели гълъбчета от май месец - двойка. Млади гълъби, според собственика, излюпени миналото лято. Снасят, мътят и като се излюпят гълъбчетата (или едно се излюпва) не оцеляват. Първият път изоставиха гнездото си, но за тях мястото и клетката бяха нови, изместихме гнездото по-нависоко. Вторият път първото гълъбче оцеля една вечер и умря, но с празна гушка. Второто по същия начин. Вторият път - едното успя да се излюпи, очевидно го хранеха, защото гушката беше пълна. Живя 4 дни, гушката му беше станала по-голяма от тялото. Третият път снесоха едно яйце, което не успя да се излюпи. Четвъртият път се излюпи само едното гълъбче, хранеха го, изглеждаше добре, отново само 4 дни -гушката му беше огромна. Дайте съвет, какво да направим. Каква може да е причината, за да се случва така. Иначе и гълъбите са грижовни, мътят, не остават яйцата си, пазят гълъбчето си.

    ОтговорИзтриване