четвъртък, 11 юни 2015 г.

Какво представлява болестта орнитоза по гълъбите и как се лекува

Какво представлява болестта орнитоза по гълъбите и как се лекува ?


 Орнитозата е остро инфекциозно заболяване, което е широко разпространен сред свободно живеещите птици. Тя се  нарича още и пситакоза, тъй като се среща най - често при папагалите. Тази болест е опасна както за птиците така и за човека. Предава се много лесно по въздушен - прахов път (частици изсушени екскременти на заразени птици) или при пряк контакт с болни птици. От нея боледуват всички видове птици, но най-срещана е при папагалите и свободно живеещите  градски  гълъби.
  

 Болестта се причинява от халмидии ( Chlamidia psitici ). Това е микроорганизъм който се развива вътре в клетките на заразените птици. Източника на зараза са болните пойни и декоративни птици. Болните гълъби чрез изпражненията и с носните изтечения ( особено при пръхтене) разсейват причинителя, който се поема от другите здрави птици. По-често боледуват младите гълъбчета, те са по-слабо устойчиви. При тях смъртността е най-голяма. Когато болестта протича латентно (протича незабелязано, скрито) отделянето на хламидии може да продължи с години. Това е много опасно защото болестта така се пренася  от заразени или преболедували гълъби без ясно изразени симптоми на  здравите. Лошите условия на отглеждане както и пренаселеност, увеличена влажност, недостатъчна вентилация, непълноценно хранене, продължителен транспорт и др. допринасят за клинично проявяване на болестта.


 След попадане в организма чрез кръвта халмидиите се разнасят по органите и тъканите и проникват в клетките. След това те се размножават, разрушават клетките и отделят токсини които повреждат кръвоносните съдове. В резултат в различните органи се получават кръвоизливи и некротични огнища (локална смърт на клетки или тъкани).

 Болестта при гълъбите протича в остра и латентна форма. Болните птици имат силно сълзотечение. Перат около очите опадат. По-късно птиците се боят от светлина и стоят в тъмните части на гълъбарниците. Появяват се големи количества гнойни изтечения от очите, който могат да слепят клепачите. Птиците загубват възможност за летене и дишат тежко и шумно. Апетита намалява и гълъбите бързо отслабват. Много често се наблюдават парализа на крайниците (краката и крилата) което затруднява движението на птиците. Възпаляват се носните ходове (ноздрите) и синусите. Наблюдава се настръхналост на перушината, диария и възпаление на въздушните торбички. В някои случай се установява надраскване на главата и човката. При птици за състезания се наблюдава намалено или никакво желание за полет. Не рядко зениците се обезцветяват. Установяват се  големи количества слуз в гърлото.

 По някога гълъбите умират за 1-2 дни и не всички признаци на заболяването  се проявяват и не могат да бъдат забелязани от гълъбовъда. Случва се  голям процент млади птици да умират за 10-14 дни. При възрастните птици боледуването  най-често продължава скрито и дълго време без проявени клинични признаци. Те обаче са най-опасни, тъй като са приносители на заразата и предават болестта на малките гълъбчета, а при тях смъртността е много висока. Болните гълъби най-често предават заболяването и на хората. То може да бъде фатално за хора които са със слаба имунна система (претърпели трансплантация на органи, хора с хронични заболявания ХИВ и др.)

 Заболелите гълъби с ясно изразени клинични признаци трябва веднага да се изолират, а тежко болните се унищожават. Най-добре птиците да се изгарят, защото халмидиите при 60 градуса по Целзий се разрушават. 

 За лекуване на болестта орнитоза се използват широко-спектърни антибиотоци: ампицилин, терамицин, окситетрациклин, доксициклин. При прилагането на окситетрациклин и доксициклин трябва да се отнеме достъпа на гълъбите до калций (пясък, креда), тъй като калция силно намалява действието на антибиотика. В аптеките се предлагат специални препарати за орнитоза като ornistop, orni-special, ornimix, ornithosis 3.

 За засилване на защитните функции на болните птици могат да бъдат прилагани витамините AD3E и хранене с доброкачествени храни. 

За дезинфекция на помещенията и инвентара може да се използва 2% разтвор на формалин, 0,5% разтвор на фенол. Важно е да се знае, че при почистване на помещенията където живеят гълъбите, хората трябва да използват ръкавици и  предпазни маски на носа, за да се предпазят от заразяване.  

Няма коментари:

Публикуване на коментар