петък, 27 февруари 2015 г.

Кои са по важните външни паразити по птиците и каква борба да водим с тях ?

Кои са по важните външни паразити по птиците и каква борба да водим с тях ?

 По важните паразити по птиците са мекия кърлеж капуш (Aprac Persicus), кокошинката (Dermanisus Galine) и пухопероядите. Те се хранят с кръв, пух и нежни перца. Някои прекарват постоянно върху птиците (пухопероядите), други като ларви  до 4-10 дни капушите, а в останалите случаи като кокошинката нападат птиците предимно нощем. Външните паразити могат да нанесат загуби на гълъбовъдите. Те отнемат големи количества кръв, вкарват в тялото на птиците вещество което ги прави неспокойни, опаразитените птици слабеят, престават да снасят яйца или закържевяват. Често се наблюдава парализа на крайниците и анемия. При нападения от крастни кърлежи се наблюдава болестта ''варовити крака'' или ''пъпчиво тяло''. Дървениците също нанасят щети на гълъбовъдните стопанства. Освен това външните паразити пренасят много опасни причинители на болести по гълъбите и за това борбата с тях трябва да бъде постоянна.

 През деня кърлежите се укриват в цепнатините по местата за кацане, гнездата стените и други тъмни убежища, а през нощта излизат и нападат птиците за да смучат кръв. По някога отделни кърлежи могат да останат  и денем под крилата в гънките на кожата и от вътрешната страна на бедрата. Твърдите кърлежи и кокошинките се виждат с не въоръжено око в цепнатини в гълъбарника, което се прави най-лесно в ранните часове на сутринта, когато паразитите напускат тялото на птиците и търсят място да се скрият. Паразитите се откриват също и под хранилките и на дъното на гнездото.

 
мек кърлеж (капуш)
Кърлежите се разпространяват бързо, пренасянето им става чрез инвентара, при прегрупиране на птиците, чрез гледачите. Поради особености на паразитите борбата с тях е много трудна. Това  налага да се вземат предпазни мерки и да не се допускат в помещението на гълъбарниците. Птици които постъпват от други собственици, трябва да се преглеждат и при нужда да се обработват с антипаразитни средства. Необходимо е да се вземат мерки срещу врабчетата, гугутките и другите диви птици които са приносители на паразитите.


 
Птичи червен кърлеж (кокошинка)
 Птичия кърлеж (кокошинка) Dermanyssus gallinae е временен кръвосмучещ ектопаразит по гълъбите. Тялото му е с жълто-кафяв цвят, с удължена овална форма и е покрито с къси косъмчета. Краката са добре развити. На предния край на тялото е разположен хоботът, с който кърлежите смучат кръв. След насмукване с кръв, тялото им се увеличава до два пъти. Цвета на кокошинките става по-тъмен и по-червен когато са препълнени с кръв. Те са приносители на болести като салмонелоза, инфлуенца, спирохетоза.  



  През топлите месеци на годината и през зимата в отопляваните помещения трябва да се провеждат редовни прегледи за наличието на кърлежи. Необходимо е гълъбарниците да се поддържат чисти, а пукнатините да се измазват редовно за да не се допуска създаването на условия за укриване на кърлежите.

  Помещенията се обработват привечер, когато птиците все още не са заели местата си. Внимателно се опръскват местата където се укриват паразитите. При някои препарати помещението може да се обработи и в присъствието на птиците.

  За унищожаване на кърлежите може да се използва  хлорофост 1%-ов воден разтвор. Този разтвор не трябва да се нанася на варосани повърхности. Напръскването на помещението трябва да се провежда в отсъствието на птиците. Може да се използва 1-2%-ова супстензия на севин 0,05%-ова емулсия на неоцидол. При използването на неоцидол трябва да се  знае, че той е силно токсичен за гълъбите. При третиране птиците трябва да се изкарват от помещението. Препоръчва се 1%-ова емулсия на карбофос, 1%-ова водна емулсия на тролен, 1%-ова водна емулсия на трихлорметафос и други. Напоследък в търговската мрежа се появиха и пудри специално за птици против външни паразити, които са много ефикасни. Кокошинките, кърлежите, бълхите, въшките и пухопероядите могат да пренасят инфекциозни организми както го правят мухите, комарите и бръмбарите. Гълъбарниците и по специално пукнатините обитавани от вредителите трябва да се пръскат веднъж на всеки два месеца с работен разтвор на чеви-трен (60 милилитра в 2 литра вода) или с работен разтвор на инс 15 (60 милилитра в 2 литра вода). Гълъбите може да се накапват в областта на трътката директно върху кожата с avismectin (doramemektin), процедурата трябва да се повтори след 14-15 дена. При използване на препарата не трябва да се дават никакви други лекарства.   

 След обработката на помещенията се проветряват добре, а хранилките и поилките се измиват с  гореща вода. За пълното унищожаване на паразитите е нужно да се проведат няколко последователни обработки в интервал от 14-15 дни в началото, а после през 25-30 дни.
  
Периодите на развитие и продължителността на живот на паразитите са в пряка зависимост от околната температура, поради което варират. 

  Може да се поставят сандъчета с пепел и сяра. Периодичното къпане на гълъбите с чиста вода (поне веднъж седмично) ги предпазва от паразитни инвазии.          

5 коментара:

  1. Имам малки пиленца на шест дни и забелязах кокоши бълхи по тях,моля ако някой знае как да се отарва от тях ще бъда безкрайно благодарен акосподели!Благодаря предварително.

    ОтговорИзтриване
  2. Имам малки пиленца на шест дни и забелязах кокоши бълхи по тях,моля ако някой знае как да се отарва от тях ще бъда безкрайно благодарен акосподели!Благодаря предварително.

    ОтговорИзтриване
  3. Можеш да наръсиш местата за гнездене с пудра за птици. Възрастните гълъби третирай с PANDEX, накапва се на шията и на трътката по две, три капки. Смеси равни части дървесна пепел и сяра и ги остави да си правят прашни бани. Успех!

    ОтговорИзтриване
  4. avismectin(doramemektin) като ivermectin (doramectin) да го четем или ?

    ОтговорИзтриване
  5. От две години се боря с капуш , кокоши кърлеж донесен от гълъби.Пренесохме ги в къщата и немога да се справя.Пълзят по мен и отиват в косата.Помогнете ми.

    ОтговорИзтриване