четвъртък, 23 юни 2016 г.

Кога и как да храним гълъбите

Кога и как да храним гълъбите

 Гълъбите трябва да се хранят в гълъбарника, във волиерата, също така може и извън помещението за отглеждане на специално пригодена за целта площадка. Това зависи от разположението на гълъбарника, климатичните условия и възможностите на гълъбовъда. Добре е да се храни пред гълъбарника, но не директно на земята, а на площадка която е повдигната на половин до един метър. Преимуществото на този тип хранене е в по-добрите хигиени условия, при самото хранене по-лесно се наблюдават птиците и така можем навреме да отделяме и изолираме заболелите. Такива гълъби не долитат да се хранят или кълват с неохота. Гълъби които са научени да ядат на площадки извън помещенията за отглеждане, когато се загубят (отнесат от течение) много трудно влизат в чужд гълъбарник за да се нахранят и дори въобще не кацат на него, а постоянно търсят своя. Някои гълъбовъди препоръчват площадка за хранене във вид на дървен щит поставен на стълб - така птиците са защитени от котки. Мястото за хранене трябва винаги да е почистено и да се измита преди всяко хранене. Ако се храни в гълъбарниците или във волиерите то това трябва да става в специално приготвени за това хранилки.


 Трябва всячески да се избягва храненето направо върху пода. При такова хранене птиците стъпкват и замърсяват зърното и така много лесно могат да заразят с вредни за тях организми. Когато зърното е замърсено (стъпкано) гълъбите не го харесват и го кълват с нежелание или въобще не искат да се хранят, а при това положение трябва да го съберем и изхвърлим.


примерен вариант за хранилка и поилка


 Водата се дава на мястото на хранене и задължително в закрити поилки, когато тя е предоставена в открити съдове гълъбите влизат в нея, къпят се разплискват я по пода и я замърсяват. Такава вода не става за пиене защото отваря вратата на много заболявания най - често на храносмилателната система.

 Количеството храна зависи от породата на гълъбите, годишните сезони и качеството на храната. За изхранване през летните месеци на годината средната дажба е 30 - 35 грама на птица. През периода на изхранване малките гълъбчета и зимата в студените дни трябва да се дава повече 40 - 50 грама. От този разчет можем да си направим общата дажба за всичките гълъби които отглеждаме. Разбира се не трябва всеки път да мерим дажбата, трябва само да имаме определена мярка (бака, канче) с които да отмерваме нормата за деня. За да се ориентираме можем да използваме чаена лъжица - една лъжица със зърно с връх е около 10 грама, значи 3 - 4 лъжици е дневната дажба за един гълъб. 

 Трябва да се използва общото правило, че е по - добре гълъбите да останат леко гладни от колкото да преяждат. Това означава, че трябва да се дава толкова храна колкото гълъбите могат да изядат веднага без остатък. Нормално може да се счита тава хранене когато гълъбите се нахвърлят на храната и след 3 - 4 минути хранилките останат празни. 

 Гушите на гълъбите не са набити с храна, а остават меки и имат възможност да поемат още няколко зърна. Само тогава птиците са здрави и весели, а тези които са прехранени стоят лениви и сънливи, бързо затлъстяват в резултат на което често снасят не оплодени яйца, хранят лошо малките си и не са добри летци. Храната която остава след хранене трябва да се отстрани от гълъбарника. Кога и по колко пъти да се хранят гълъбите зависи от различните периоди на годината и от функционалното състояние на птиците.

 Общите правила за хранене на гълъбите се явява основна задача за правилното отглеждане на нашите любимци. Основното храненето трябва да става по едно и също време за да може самите птици да си създадат режим. Така гълъбите се събират когато идва време за хранене. Даже тези които са на покрива или са пуснати на воля веднага долитат при появата на стопанина с храната.

 Най-доброто време за хранене през лятото е 7 - 8 часа сутрин или 16 - 17 часа вечер. През зимата може да се храни по два пъти на ден 9 часа сутрин и 15 - 16 часа следобед. Лятото когато се хранят малките гълъбчета също може да се храни два пъти на ден в 7 часа сутрин и  17 - 18 часа вечер.

 Гълъбите които тренират за летене се хранят като правило 20 - 30 минути след полета и през нощта, а в дни свободни от тренировки се хранят само един път на ден. При повечето породи за продължителен полет птиците не се хранят преди тренировката.  

 За препоръчване е младите и старите гълъби да се хранят отделно, защото по-възрастните гонят младежите от хранилките и така някои птици остават гладни. За това в гълъбарника трябва да има помещение за млади и стари гълъби. Младите птици кълват по-бавно, най-добре е в техните хранилки да има постоянно храна, а и подрастващия организъм се нуждае от повече енергия.


 Важно е да се знае, че промяната на състава на храната трябва да става постепенно, за да имат време гълъбите да свикнат с новата. Зелената храна и минералните добавки можем да ги даваме постоянно. Само трябва да се следи зеленината да е свежа, а минералните добавки чисти.          

1 коментар: