четвъртък, 25 юни 2015 г.

Какво представлява болестта салмонелоза (паратиф) по гълъбите и как да се справим с нея

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА БОЛЕСТТА САЛМОНЕЛОЗА(ПАРАТИФ) ПО ГЪЛЪБИТЕ И КАК ДА СЕ СПРАВИМ С НЕЯ ?

 
Салмонелозата е често срещано заболяване по гълъбите, която нанася големи щети. Тази болест е разпространена в целия свят и засяга не само домашните, но диво-живеещите птици. Тя е заразна болест която се причинява от бактерии салмонели. Salmonella typhimurium var.copenhagen се определя като ''гълъбов'' тип. При определени условия, бактерията може да остане заразителна в околната среда за период от една година. 
  


 Салмонелозата е едно от инфекциозните бактериални заболявания при гълъбите с най-висока смъртност. Най-възприемчиви са малките гълъбчета, които могат да се излюпят заразени. Също заболяват и възрастните птици. Заразяването може да настъпи при замърсяване на околната среда. Салмонелите се разпространяват чрез :
  •   вдишване на прах, съдържащ патоген (организъм който причинява заболяване)
  • чрез храната ( заразена от мишки и плъхове)
  • замърсени хранилки и поилки
  • чифтосване
  • предаване от носачката в яйцето
  • хранене на малките гълъбчета с заразено ''гушево мляко'' от родителите
  • хронични носители: гълъби прекарали салмонелозна инфекция, които изглеждат напълно здрави, но отделят салмонели през определени интервали, което представлява риск за останалите птици от групата и тяхното потомство.
  • замърсени клетки, гнезда и постеля със салмонели
  • непълноценно хранене и недостатъчна вода за пиене 
  Салмонелозата протича в хронична и акутна (остра) форма.

  При острата форма, която засяга предимно младите гълъбчета се наблюдават меки, слузести, зеленикави изпражнения  с не добра миризма. Наблюдава се забавяне в растежа, изтощение и в редки случаи смърт . Заразените със салмонели ембриони често умират още в яйцето или в първите дни след излюпването. Малките птици отказват да се хранят. Стават апатични, загубват способност за летене. Гълъбите имат  увеличена жажда. Оперението им е разрошено. Често гълъбчетата загиват на възраст от 50 до 70 дни. 


  При хроничната форма (засяга основно възрастните гълъби) в следствие възпаление се причинява подуване на ставите (по специално лакътните) на краката и крилата, птиците почват да куцат и не могат да летят. Нарушава се  равновесието и се наблюдава извиване на шията.

Заболяването при възрастните гълъби може да протича в две основни форми чревна и нервна: 

  Чревната форма се проявява остро и хронично. Наблюдава се дълготраеща диария със зеленикави воднисти изпражнения премесени със слуз и кръв. Оперението около клоаката е силно замърсено. Птиците трудно се движат и не могат да летят(в следствие на поражения по ставите на крайниците). Мускулатурата на крилата в началото е твърда, след това се отпуска и отслабва. Под кожата в областта на ставите се появяват възли с големина на грахово зърно. Установяват се чести потрепервания на крайниците. 

  Нервната форма се изразява с треперене на мускулатурата и се явява след продължително боледуване. По късно птиците се залежават на една страна и стоят с опъната шия.
  
  Смъртността при салмонелозата може да достигне до 90% особено при острата форма на заболяването.

  Заболяването се разпознава чрез бактериологично изследване на фекалии и проби от органи. Изготвя се антибиограма - резултат от лабораторни изследвания за чувствителността на изолиран бактериален щам към различни антибиотици. Така се установява най-удачното лекарствено средство за третиране. 

С подобни симптоми са заболявания като паромиксовироза, кокцидиоза, орнитоза


 Болните птици се лекуват чрез антибиотици давани във водата и с храната. Те обаче само намаляват смъртността и не могат да ликвидират напълно заразоносителството сред гълъбите. Използват се антибиотици, като окситетрациклин, тетрациклин и хлортетрациклин. Положителен резултат при лекуването на салмонелозата се получава с препарата фурализодон, особено при чревната форма - дава се във водата за пиене.

 При тежки инфекции може да се приложи лечение с препарата Baytril който съдържа enrofloxacin. Нежелателно при това лечение е, че при продължитено третиране с препарата при младите птици се наблюдава омекване и деформиране на костите. Добри резултати дава лечението с препарата Fosbac plus T в който активната съставка е фосфомицин.


  При поява на първите признаци на заболяването всички птици се третират с хлорампфеникол. В някои случаи е необходимо да се промени третирането (например с ампицилин) в зависимост от резултата от бактериологичното изследване и от наличната антибиопрограма.


Тежко засегнатите птици се отделят преди да започне третирането, тъй като е много слабо вероятно да бъдат излекуване. 



  Добър лечебен ефект при гълъбите се получава с инжектирането на стрептомицин в доза 50 мг. разтворен в 0.5 мл .дестилирана вода. Инжектира се  в гръдната мускулатура, три дена по ред.

  
 С цел проверка на резултатите от третирането, се предприема бактериологично изследване на фекалии поне 14 дена след приключване на лечението. Изследването се повтаря още два пъти през интервал от три седмици.

 Поради зачестилата употреба на антибиотици дори и за профилатика, което е голяма грешка някои бактерии развиват способност да преживеят лечението. Това свойство се нарича антибиотична резистентост. В резултат на това се ограничават възможностите за ефективно лечение.  

 При засягана на ставите се препоръчва намазване им с йодна тинктура и отделянето на течността  от тях с игла за спринцовка, след което в ставната капсула се инжектира от 100 до 300 мг. стрептомицин, разтворен в 0,1 до 0.3 мл.дестилирана вода. Третирането се повтаря след 2 дни. Болните птици се отделят от основното ято.

 Отлични резултати дават и продуктите на билкова основа като Salmocolin-adeno, Ropa fix, екстракт от риган.
 Може да се прави профилактика с ябълков оцет и мед 2-3 дена в седмицата. В 500 мл.оцет се разтваря една лъжица мед и от готовата смес се дава един кубик на един литър вода. Меда се слага за да не е много кисел направения разтвор и гълъбите да го пият с удоволствие. Концентрата от ябълковия оцет и меда може да се съхранява в хладилника и след като се изразходи да се направи нов. 

 Салмонелите са много слабо устойчиви на дезинфекционни препарати като: 5% разтвор на хлорна вар ги убива за 2-3 минути, 20% гасена вар ги убива за 20-30 мин., 1% формалин за 1-2 мин.

За предпазване от заболяването се препоръчват следните мероприятия:

  • прави се редовна дезинфекция на помещенията и всички принадлежности поне един път месечно с формалин, хлорна вар, вирузан и др.
  • да се води борба с мишките и плъховете които са основен разпространител на заболяването.
  • храната да се държи на закрито място, за да нямат достъп до нея мишки, плъхове, врабчета, гугутки и др.
  • периодично (един път месечно) във водата за пиене да се поставят дезинфекционни разтвори от калиев перманганат 0.1% или риванол 0.5%
  • всички новозакупени птици или такива които са били на състезания или изложби се поставят най-малко 20 дни в отделни клетки-изолатори.   

  Най-ефикасния начин за предпазване на гълъбите срещу салмонелоза е активната ваксинация. Всички здрави гълъби могат да бъдат ваксинирани. Не са ваксинират клинично боли и физически слаби птици. Не се ваксинират гълъби които са хронични носители на салмонели.

Няма коментари:

Публикуване на коментар