ПАЗАРДЖИШКИ ВИСОКОЛЕТАЧ
Пазарджишки високолетач |
ПРОИЗХОД - Стара българска порода селектирана в град Пазарджик и района за висок и продължителен полет. Тази порода е с най-голяма популация в Бълариия. Има линия селектирана в град Поморие и района за висок полет и дълго премятане.
ОБЩА ХАРАКТЕРИСТИКА - Гълъб с продължителен,кръгов и висок полет. Има изявен полов деморфизъм. Характерен дрезгав глас.
ФОРМА - Средно дълга, компактна
ГОЛЕМИНА - Средно голям
СТОЙКА - Средно висок. Носи крилете си над опашката
ПОЛОЖЕНИЕ НА ТЯЛОТО - Леко полегато
ГЛАВА - Продълговата и широка. Челото е високо и широко. Темето е равно с плавен преход към шията. Без качул
ОЧИ - При белите гълъби са тъмни. При цветните са светли с жълт или розов оттенък. Изключително рядко се срещат и бели гълъби с светли очи
ПЕРИФЕРИЯ НА ОЧИТЕ - Цвета е светъл. Структурата е фина, едноредова
ЧОВКА - Средно дълга, права, водоравна. Линията е под окото. Цвета е светъл при белите гълъби, а при цветните с телесен цвят. При черните и сивите гълъби се допуска тъмен връх.
ГУША - Пълна с характерна гънка под клюна
ШИЯ - Средно дълга, масивна в основата си и изтъняваща към главата
ГЪРДИ - Широки, заоблени
КОРЕМ - Кръгъл
ГРЪБ - Широк, дълъг, плосък
КРИЛА - Дълги и широки. Носят се над опашката. Формата на перата е дълга и широки. Първите три първични махови пера са еднакви по дължина, по-тесни и със заоблен връх
ОПАШКА - Дълга, леко дъговидна с 14-16 пера. Носи се в линията на гърба
КРАКА - Средно дълги, широко поставени с лека чупка. Без оперение
ОПЕРЕНИЕ - Гладко, прилепнало
ЦВЯТ И ШАРКА - Бял, сив, черен, червен, жълт, кафяв. Двуцветни
ГРУБИ ГРЕШКИ :
Къса и тънка човка
Плоско чело
Качул
Малка заоблена глава
Не характерен глас за породата
ОЦЕНЯВАНЕ :
Форма, стойка, положение
Форма на главата
Човка
Цвят на очите, околоочие
Цвят и шарка
РАЗМЕР НА ПРЪСТЕНА 7 мм
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
https://emil-galabi.blogspot.com/2023/03/blog-post_97.html
Група на породата в интернет
https://www.facebook.com/groups/1682716928449784
https://www.facebook.com/groups/garkovpigeons/
Няма коментари:
Публикуване на коментар