петък, 26 април 2019 г.

Разпознаване на пола и възрастта на гълъба

Разпознаване на пола и възрастта на гълъба.


 Доста начинаещи гълъбовъди имат трудности с определяне пола на гълъбите и за това в тази статия ще разгледаме няколко общи правила за да можем да се справим когато попаднем в такава ситуация. 



 Повечето гълъбовъди разпознават пола на гълъбите по тялото. При мъжките птици тялото е по-масивно и силно, краката и шията при женските са по-къси. В повечето случаи при мъжките екземпляри металическите отблясъци по шията са по-добре изразени. Също така главата при мъжките гълъби е по-масивна. При мъжките околоочието  е  по-грубо и по-широко и по-добре изявено. Ноздрите са по-големи и по-добре изразени при мъжките екземпляри. Когато хванем гълъба в рака и леко го опипаме за врата точно под главата, при мъжките се усеща масивен врат, а при женските е по-нежен.
    

мъжки и женска - лимонови гълъби от Старазагорско 



 Когато гълъбите правят така наречената целувка почти винаги гълъбицата поставя своя клюн в човката на мъжкия.



 Когато хванем гълъба в ръце можем да опипаме леко тазовата кост и така да установим пола на дадена птица. При женските тя е раздалечена, а при мъжкият е събрана, тази разлика е много ясна когато гълъбицата е снасяла.




 Когато държим гълъбa с една ръка, а с другата издърпаме клюна леко напред мъжкия винаги си дърпа главата назад, а женската почти никога не го прави.





 Когато хванем мъжки гълъб за крилете с едната ръка, а с другата го погалим по гърдите към корема до самите крака, той винаги иска да ги свие под себе си, докато при гълъбицата това никога не се случва.


женска и мъжка птица - постановката на краката 





 Трябва обаче да се отбележи, че тези прийоми не са съвършено точни, но все пак ще ни помогнат да се организираме по-добре в ситуацията.



 Най-сигурно за определяне пола на птиците е тяхното поведение. При ухажване мъжкия гони женската, пее, пъчи се и разперва опашката като я влачи по земята. С практиката и с наблюдение все по-лесно ще можем да определяме пола на гълъбите.




мъжки ухажва женската си :




 Признаците по които можем да определим възрастта на гълъбите са следните.



Първите пера на малките гълъбче та се появяват след десетия ден. Около 25-30 ден младото гълъбче е готово да слезе от гнездото и става самостоятелно. 



Когато младото гълъбче престане да писука и започне да "джика" това означава, че птицата е на 3-4 месеца. 


млади гълъби преди смяната на "бебешката перошина" 



 Първата смяна на перата става около петия месец, очите се избистрят. Оформят се и се изчистват ноздрите. След тази смяна гълъбите вече навлизат в период на полова зрялост. 



 С възрастта ноздрите и околоочието нарастват и загрубяват и по тях можем да определим възрастта на гълъба до три, четири години, след това става доста трудно.

мъжки гълъб над десет години


 Най-надежният начин за определяне на възрастта на гълъбите е поставянето на пръстени още докато са малки. Така можем да водим и племена книга и по пръстените да следим за племенния отчет. 


един от начините за определяне на пола в млада възраст








2 коментара: